Engelsiz aile danışmanlığı, aile danışmanlığı sürecinin içerisinde yer alan ve son yıllarda önemli bir aile alt grubu olarak görülmeye başlanan engelli ailelerin danışmanlığını kapsamaktadır. Engelli bir çocuğa veya eşe sahip kişilerin yaşadığı psikososyal, psikolojik ve olumsuz depresif durumları içerisinde barındıran ve çözümcül bakış açısı ile olumlu sonuçlar almayı hedefleyen aile danışmanlığı alt alanıdır. Engelsiz aile danışmanlığı aile içi etkin iletişimi sağlama, aile içindeki yaşanan ya da yaşanması muhtemel problemlerin üzerinde olumlu pekiştirme ve olumlu düşünmeye yönlendirerek aile içi iletişimin ve ailenin duygusal doyumunun artmasına yönelik çalışmaları içerisinde barındırmaktadır.
Birçok engelsiz aile için genel geçer olarak görülecek bir konu da ailedeki eşler arası doyumun yükselmesine olan ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanması sonucunda aile içerisindeki eşler arası iletişim, cinsel istek ve kabul azalması, şiddetli geçimsizlik gibi birçok alanda yapılan engelsiz aile danışmanlığı çalışmaları ve süreci ile daha mutlu ve doyum sağlamış bir ilişki amaçlanmaktadır.
Engelsiz Aile Danışmanlığında Aile İçerisindeki Problemlerin Çözümüne Yönelik Neler Yapılır?
Ailelerle yapılan görüşmeler ve engelli bireyin aile içerisindeki konumuna yönelik yapılan aile çalışmaları ile kabul, kararlılık, aile içi etkin iletişim, çatışmaların çözümü, iş yükünün hafifletilmesine yönelik aile içindeki rollerin kesinleştirilmesi, yapılacak çalışmalar doğrultusunda aile üyelerinin tükenmişlik hissinden kurtulmaları amaçları çalışmaların ana hattını oluşturmaktadır.
Yapılan çalışmalar doğrultusunda olumluya yönelimi arttırma ve olumsuzdan aile üyelerini bireysel ve ilişkisel olarak uzaklaştırma esaslı çalışmalar ile engelli bir aile üyesine sahip olmanın verdiği olumsuz etkenlerden ve sonuçlardan uzaklaşıp pozitif bakış açısı geliştirme amaçlanır.
Engelsiz aile danışmanlığından kimler faydalanmalıdır?
* Aile içerisinde engelli bir ya da birden çok bireye sahip olan aileler,
* Engelli bir bireyin sorumluluğunu ve aile içerisindeki varlığını kabul aşamasında sorun yaşayan bireyler,
* Engelli bir birey ile yaşam sürdürüp bu konuda çalışmalara ve danışmanlığa ihtayacı olduğunu düşünen bireyler.