Eğitim Kurumlarına Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri
Yakamoz Psiko Yaşam Danışmanlık Merkezi olarak, okul öncesinden başlayarak kreş, gündüz bakımevleri, anaokulları, çocuk kulüpleri, etüt merkezleri, kişisel gelişim kursları, resmi ve özel okullara yönelik, psikolojik destek ve sağlıklı beslenme alanları üzerine kurumsal danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Kurumsal danışmanlık hizmetimizin amacı, eğitim kurumunun hizmet verdiği velilerine, öğrencilerine, öğretmenlerine ve hizmet veren çalışanlarına psikodestek kapsamında çalışmalar yapmaktır.
Eğitim kurumu, kurumsal anlaşma kapsamında birçok hizmetten ücretsiz yararlanabilirken, kurumun velileri, personeli Yakamoz Psiko Yaşam Danışmanlık Merkezinin hizmetlerden indirimli yararlanabilecektir. Ayrıca kurumun ihtiyaç duyduğu çalışma alanlarında (Uzman desteği, eğitim semineri, vb…) ücretli hizmetlerde verilmektedir.
Kurumsal anlaşma çerçevesinde, yapılacak çalışmalar ile ailelerin kurumunuzdan memnuniyetlerinin yükseltilmesi, çocukların gelişimsel ve davranışsal problemlerinin azaltılması, eğitim personelinizin kurum aidiyetini yükseltilmesi, danışmanlık merkezimiz ise ihtiyaç duyan ailelere ulaşılması ile birlikte kurumlarımızın kalitesine ve kapasitesine katkı sağlanmış olacaktır.
Kurumsal Danışmanlık Hizmet İçeriği:
1- Eğitim kurumlarımıza, profesyonel psikolog, psikolojik danışman, aile danışmanı, diyetiysen ve oyun terapisti uzman desteği vermek,
2- Eğitim kurumlarının veli kitlesine yönelik, kayıt döneminde ve yıl içerisinde profesyonel destek ve imaj sağlamak,
3- Kurumun velilerinin yaşamış olduğu problemlere destek olmak ve çözüm üretmek,
4- Kurumun eğitim kadrosunun kendisini geliştirmesine destek vermek.
5- Kurumun eğitim danışmanlığı yapmak ve
6- Öğrenci kayıt desteği vermek.
Örnek Hizmet Alanı (Anaokulu ve Kreş Danışmanlığı Çalışma Konuları)
2-6 yaş grubu çocukların ruhsal gelişim takipleri yapılmakta, davranış özelliklerini belirlemek amacı ile testler uygulanmakta, sonuçları değerlendirilmektedir. Aile danışmanlığı ve personel hizmet içi eğitimlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.
Çocukların, psikolojik, sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve bedensel gelişimleri desteklenmektedir.
Oryantasyon Çalışmaları:
Okula başlama süreci hem anne hem çocuk için zorlukları vardır. Anne ve çocuk belki de ilk defa bu kadar uzun süre ayrı kalacaklardır. Anaokulu ve kreşe yeni başlayan çocukların ilk haftalarında okula uyumlarını destek olmak amacıyla ailelere ve öğretmenlere verilecek eğitimler ile oryantasyon süreci desteklenmektedir.
Çocuğu Tanıma Çalışmaları:
Çocukların gelişim özelliklerini değerlendirmek, sınıf içinde davranış problemleri olan çocukları değerlendirmek için grup içi gözlemlerinin ve öğretmenlerle görüş alışveriş çalışmalarının yapılması, velilere yönelik anamez/psikolojik check-up değerlendirmeleri yapılması, veliler ile birebir görüşmeler ile çocuğun bireysel değerlendirmeleri rehberlik çalışmaları kapsamında yapılır. Gerekli durumlarda ise öğrencinin gelişimini belirlemek, davranış sorunlarını tespit etmek, okula ve hayata hazır olup olmadığını takip etmek amacıyla aşağıda belirtilen test ve envanterler uygulanabilir.
1. AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri)
2. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
3. Gessell
4. Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi
5. Benton Görsel Bellek Testi
6. Peabody Resim Kelime Testi
7. Porteus Labirentleri
8. Frostig
9. Good Enough- Harris İnsan Çizme Testi
10. Cattell 2A ve Cattell 3A
Öğrenci Gözlemi:
Çocukların, arkadaş ve öğretmen ilişkileri, etkinliklere katılımı, kişilik özellikleri ve gelişimleri değerlendirilmektedir. Gözlem sonucunda edinilen bilgiler, velilerle yapılan bireysel görüşmelerde ve veli toplantısında değerlendirilir
Çocuk Görüşmeleri:
Çocuğun gelişimini takip etmenin yanı sıra problem çözme becerisini, ilgi alanlarını, aile ve arkadaş algısını belirlenir ve desteklenir.
Ebeveyn Görüşmeleri:
Çocuğun okula başladığı günden itibaren yapılan gözlemler değerlendirilir. Çocuğun okula uyumu, gelişim özellikleri, arkadaş ve öğretmen ilişkileri, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yanları hakkında ebeveynlerle değerlendirme yapılır. Ebeveynin çocuğu ile ilgili sorun yaşadığı alanlarda koordineli şekilde çalışmalar yapılır.
Aile Danışmanlığı:
Yapılan gözlem, tarama ve testler sonucunda aileye yapılan bilgilendirmeler neticesinde, ailenin isteği üzerine, öncelikle anne ve babanın birlikte katıldığı aile danışmanlığı, çift danışmanlığı, sonrasında ise çocuğa yönelik oyun terapisi gibi psikodestekler sağlanır.
Öğretmen Görüşmeleri:
Öğretmenlerimizle bir araya gelip çocukların grup içerisindeki durum ve davranışlarını konu alan görüşmeler yapılır. Bu görüşmelerde, çocukların sorunları ile ilgili ortak çözüm yolları geliştirirler.
Eğitim ve Seminerler:
Ailelere (çocuk ve evliliğe dair), öğretmen (eğitime yönelik) ve personele (hizmet içi) eğitim ve seminerler düzenlenir.
Psikodestek İçin Bülten, Makale ve Videoları:
Ailelere yönelik çocuk eğitimi, psikolojisi, aile içi ilişkiler ve sorunlar gibi konularda psikoeğitim kapsamında hazırlanan yazılar, videolar kurum vasıtasıyla ailelerle paylaşılır.
Ücretsiz, indirimli ve ücretli hizmet paketlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Yakamoz Psiko Yaşam Merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.