Çocuk Danışmanlığı Nasıl Uygulanır?


Çocuğun yaşı uygunsa, aile çocuğa neden psikoterapiye gideceklerini önceden açıklar. Uzmanla konuşarak veya oynayarak problemlerin çözümünde destek alınacağı uygun bir dille anlatılır.

İlk seans öncelikle aileden detaylı bilgi (anamez) alınarak çocuk ve problemi hakkında fikir sahibi olunur.

Sonrasında ailenin geçmişten başlayarak hikayesi ele alınır.

Sorunun niteliğine bağlı olarak uygulanacak çocuk psikoterapisi teknikleri, görüşme sıklığı ve takip edilecek uygulamalar hakkında aileye bilgi verilerek, seanslar hakkında birlikte bir karara varılır.

Çocuk ile değerlendirmenin başladığı görüşme yapılır. Görüşme sırasında çocuğa ulaşabilecek ve aradaki güven ilişkisinin başlamasını sağlayacak teknikler kullanılır.

Çocuğun iç dünyasını anlamak, anlatamadığı hususları değerlendirebilmek, yaşanan sorunun kaynağını görebilmeye yardımcı olacak psikometrik testler, analizler uygulanabilir.

Sorunun kaynağının belirlenmesi ile çözüme yönelik en uygun psikoterapi yöntemi belirlenir ve aile bilgilendirilir.

Çocukla yapılan seanslar sonunda, belli aralıklarda edinilen bilgiler ebeveynlerle paylaşılır.

Çocuğun gelişimine uygun ve tedaviye yardımcı öneriler ve ödevler paylaşılır.

Çocuğun varsa zamanının büyük bir kısmını geçirdiği ve probleme kaynak teşkil edebilecek, bakımverenler, okul ve öğretmenlerle gerekli temas kurulur ve işbirliği yapılır.

Çocukla psikoterapötik yolculukta, çocuğun iyileşmesi ve desteklenmesi; Oyun Terapisi, Kum Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Sanat Terapisi, Psikodrama, Çözüm Odaklı Terapi, Aile Terapisi, danışmanın/psikoterapistin öngörüsüne bağlı olarak çocuğa ve aileye kullanılabilir.

Tümünü Görüntüle